Kome još trebaju stopice?

 StopicePrimjetili ste kako nam u našim ribolovnim pohodima i lutanjima, naročito onim cjelodnevnim, život često zagorčavaju one najsitnije stvari na opremi. Gotovo uvijek se radi o nečemu glupom, ma gotovo nevidljivom, nečemu na što mnogi od nas ni ne pomisle tijekom ribolova. Jedna od tih malih i nestašnih sitnica je svakako stopica.

Test - Oceanborn 125

 Zbog  apsolutno neutralnog balansa, u vodi je OCEANBORN bez obzira na dimenzije i težinu puške prava balerina.

Samogradnja reverznog mehanizma

 U članku se detaljno opisuje izrada tzv. reverznog mehanizma za okidanje, namijenjenog za ugradnju u drvene podvodne puške.

Ugradnja mehanizma

 Budući da me puno ljudi pitalo kako ugraditi mehanizam, odlučio sam opis ugradnje popratiti s nekoliko sličica. Kako imam nekoliko pušaka u različitim fazama obrade, neće biti problem prikazati ugradnju korak po korak.

Cressi Edy

EDY - Klikni za veću slikuEdy je ronilačko računalo/sat koji u svojim malim dimenzijama sadrži dovoljno funkcija za čak tri različita režima rada. Predviđen je kao ronilačko računalo za SCUBA ronjenje i to na zrak, ali i nitrox mješavine; u gauge/bottom timer načinu rada za tehnička ronjenja, i naravno, kao računalo za ronjenje na dah. U ovom kratkom pregledu iznjeti ću ukratko sve tehničke karakteristike, ali će naglasak biti isključivo na ovu zadnju mogućnost.

Picasso Pacific - "Ubojica drvenjača"

 Trebalo je tek nekoliko godina da netko iz slavne europske četvorke proizvođača opreme za podvodni ribolov iznjedri alatku za lov "ribe krupnog zuba", a koja u sebi objedinjuje sva svojstva drvenih pušaka. To je za rukom prvo pošlo španjolskom Picassu s uratkom imena Century Pacific.

Jedi - Monolitna drvena puška

JediVeć više od dvadeset godina koristim laštikače s drvenim tijelom iz samogradnje. Pušku koju sam koristio u mojim prvim video snimkama tehnike šuljanja, s tijelom oblika sipine kosti i spuštenom glavom, zbog svoje preciznosti i zbog iskoristivog dometa, oduševila je mnoge podvodne ribolovce u Italiji.

TEST - Podvodna puška Totemsub Ultra 105

Totem UltraPočeti s opisivanjem modela ULTRA je pomalo teško jer je svaki primjerak priča za sebe, samim time što je ovo jedina Totemova puška na koju se ugrađuju tvornička glava i rukohvat.

TEST - Podvodna puška Imersion Concept Pro 100

 ImersionNeko vrijeme sam u prvim pokušajima lova uglavnom plašio ribu okidanjem pored nje. Sve se promjenilo kada sam u jednom dućanu opreme za podvodni ribolov ugledao neku crnu pušku koja je među ostalim izloženim djelovala nekako neugledno.

TEST - RIS Scorpio H 35F

 RIS H35FGodinama je našim vodama vladao jedini velikoserijski proizvođač gumenih plovila zagrebački RIS i njegovi "žutanjci" iz serije Maestral. Tada se izrađivao od gumiranog platna u kombinaciji sa stakloplastčnim ili gumenim dnom. S pojavom novih trendova i novije tehnologije stari Maestrali su evoluirali u novu generaciju pod imenom SCORPIO.

TEST - Podvodna puška Cressi-sub Apache Carbon 110

Cressi ApacheKao što je poznato ovaj model se na tržištu nalazi već duže vrijeme, kako smo inače i navikli od Cressi-ja, koji za razliku od nekih drugih proizvođača, ne izbacuje brzopleto nove modele već postepeno izrađuje opremu.

TEST - Podvodna puška O.ME.R. MB Sport 86

Omer MB SportO.ME.R.-ov model puške kojeg je bilo gotovo nemoguće pronaći na internetu, a čak ga nema ni u O.ME.R-ovom katalogu za 2002. Riječ je o modelu MB SPORT 86. Kao što rekoh - rijetka puška. Zašto?