Submania
Submania

info@submania.hr

Treninzi: Boris 091 / 2557 963 Dozvole: Leila 091 / 5722 375

Active Image

Na ekipnom Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah po AIDA federaciji, najprestižnijem ronilačkom natjecanju u svijetu, Hrvatska je uvjerljivo osvojila prvo mjesto u muškoj konkurenciji te time potvrdila status najuspješnije nacije u ronjenju na dah u svijetu.

Hrvatsku reprezentaciju činili su Goran Čolak, Veljano Zanki i Božidar Petani. U zadnjem krugu natjecanja u disciplini ronjenje u daljinu – dinamici Goran Čolak je ostvario najbolji rezultat preronivši 236 m, dok su Božidar Petani i Veljano Zanki preronili 200 m.

Active Image

Nakon prvoga kruga natjecanja, u dubinskoj disciplini s nepromjenjivom težinom – Constant Weight, hrvatski su ronioci bili drugi s blagim zaostatkom za francuskom reprezentacijom. Veljano Zanki je u toj disciplini imao najbolji rezultat, što je ujedno i novi hrvatski rekord – 90 m, a Božidar Petani i Goran Čolak su zaorinili na 85 m.

Druga disciplina, zadržavanje daha u mirovanju - statika - donijela je prednost Hrvatskoj. Najbolji je u toj disciplini bio Petani sa 6 minuta i 57 sekundi, Čolak je imao rezultat 7 minuta i 26 sekundi, a Zanki 7 minuta i 30 sekundi.

Iskrene čestitke našim natjecateljima!

Active Image

Na Timskome svjetskom prvenstvu koje se održavalo od 9. do 15. rujna 2012. u Nici sudjelovalo je ukupno 37 zemalja. Za svaku zemlju nastupala su po tri natjecatelja u tri discipline: ronjenje u dubinu s nepromjenjivom težinom (Constant Weight) za što se za svaki preronjeni metar mogao ostvariti 1 bod, zadržavanje daha u mirovanju (statika) u kojem je svaka sekunda nosila 0,2 boda te ronjenje u daljinu (dinamika) gdje je svaki preronjeni metar donosio 0,5 bodova. Plasman pojedinoga tima određivao se zbrojem ostvarenih bodova svih natjecatelja u sve tri discipline.

Hrvatski je tim prema stanju natjecateljske forme i prethodno ostvarenim rezultatima bio jedan od favorita no zbog iznimno velike konkurencije do pobjede nije bilo lako doći, pogotovo i zato što se svaka i najmanja pogreška u strogim protokolima ronilačkih natjecanja mogla kazniti diskvalifikacijom natjecatelja čime bi cijeli tim ostao bez plasmana.

Active Image

Hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah je i prošle godine na pojedinačnome svjetskom prvenstvu po AIDA federaciji bila najuspješnija reprezentacija s osvojenih pet medalja (od čega dvije zlatne) i jednim svjetskim rekordom, a osvajanjem ovogodišnjega timskog natjecanja, koje se u ronilačkim krugovima smatra najprestižnijim natjecanjem, samo je potvrdila svoje uspjehe i status vodeće nacije u ronjenju na dah.

Detaljni rezultati:

Muškarci  http://aida-worldchampionship.com/fr/la-competition/results/223-men-result

Žene http://www.aida-worldchampionship.com/fr/la-competition/results/229-women-results

Video Goranovog okreta na 85 metara:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2aPjHdl6Ha0

(Hina, www.aida-worldchampionship.com, www.facebook.com,  Submania)