Submania
Submania

info@submania.hr

Treninzi: Boris 091 / 2557 963 Dozvole: Leila 091 / 5722 375

Mirela DYNU Mulhouseu (Francuska) je od 24. do 31. srpnja 2015. održano CMAS Svjetsko bazensko prvenstvo u ronjenju na dah. Naši natjecatelji postigli su zapažene rezultate i oborili nekoliko osobnih i jedan svjetski rekord. Osvojena je i jedna medalja!

Na natjecanju je sudjelovalo 60 natjecatelja iz 16 zemalja. Reprezentacija Hrvatske nastupila je u sastavu: Mirela Šmajgl i Sanja Gigović u ženskoj konkurenciji te Vanja Peleš u muškoj konkurenciji uz nazočnost trenera Ivana Drviša. Naši su reprezentativci nastupili u tri discipline: dinamika bez peraja, statika i dinamika s perajama.

Repka bazen

Na natjecanju je ukupno srušeno četiri svjetska rekorda.

Reprezentativka i članica RK Submania Mirela na svom prvom „velikom˝ natjecanju nastupila je u dvije discipline - statika i dinamika s perajama.

U disciplini statika nije bilo kvalifikacija već se odmah natjecalo u finalu i tu je s rezultatom od 5min i 28sek zauzela 6. mjesto. Zlatnu medalju u ovoj disciplini osvojila je Gabriela Grezlova (Češka) s novim svjetskim rekordom koji sada iznosi 8min 33sek, dok je u muškoj konkurenciji zlato osvojio Aleix Segura Vendrell (Španjolska) s rezultatom 8min 07sek.

Dinamika s perajama izmamila je osmijeh na lice naše Mirele budući da su oba zarona (u kvalifikacijama i finalu) bili njezini osobni rekordi. U kvalifikacijama je preronila 162m i ušla u finale kao 8. natjecateljica. U finalu je na kraju sa zaronom od 164m zauzela ukupno 8. mjesto. U ovoj disciplini najbolja je bila Talijanka Ilaria Bonin s ukupno preronjenih 242m.

Mirela DYN

U disciplini dinamika bez peraja Hrvatsku je predstavljala reprezentativka te članica DPS Zagreb Sanja Gigović koja je sa zaronom od 103m zasjela na 9. mjesto. Novi svjetski rekord u 50m bazenu u ženskoj konkurenciji iznosi 165m, a postavila ga je Alessia Zecchini iz Italije. U dinamici s perajom Sanja je zauzela 15.mjesto s preronjenih 77m (uz 10m penal budući da nije bacila olovnu oznaku).

Reprezentativac i član RK Submania Vanja nastupio je u dvije discipline - dinamika bez peraja i dinamika s perajama. U obje discipline je izborio finale s odličnim rezultatima.

Vanja DNF

U dinamici bez peraja Vanja je u finalu preronio 181 m, što je bilo za metar više od tadašnjeg svjetskog rekorda (ronilo se u 50m bazenu, a CMAS posebno evidentira svjetski rekord za 50m i posebno za 25m bazen) te je sukladno navedenom rezultatu trebao zauzeti 2. mjesto (nakon njega je Francuz Arthur Guerin Boeri postavio novi svjetski rekord koji sada iznosi 182m). Međutim, zbog oversurface-a (stopalo mu je izašlo iz vode zadnjih par metara zarona) Vanja je dobio 10m penal te je na kraju ipak zauzeo 3. mjesto u finalu i osvojio brončanu medalju.

Vanja medalje

U dinamici s perajom u kvalifikacijama Vanja je preronio 217m. Međutim, u finalu ga je malo svladao umor te je izašao na 181m. Zbog oversurface-a dobio je 10m penal, tako da je s preronjenih 171m zauzeo ukupno 7. mjesto. U muškoj konkurenciji Alexis Duvivier (Francuska) postavio je novi svjetski rekord te osvojio zlato s preronjenih 294m.

Repka