Stara Novalja 8.-10.10.2004. - By Mladen

Stara Novalja 8.-10.10.2004 . ili kako sam postao F sa dvije ** :)))

Kada je i kako počelo? Sjećam se da sam prvu masku (preko cijelog lica sa integriranom disalicom) dobio odmah nekako kako sam i proplivao (možda i prije)))). Dosta je vremena prošlo od tada a ronjenje je i dalje za mene vrlo visoko na listi morskih prioriteta ..

Prije par godina sasvim sam slučajno naletio na hr.rec.ronjenje i slobodno mogu reći da se je za mene od tada dosta toga promijenilo, naučio sam na primjer da nije dobro (ovo je najvažnije što sam naučio preko grupe) "hiperventilirati" na način na koji većina nas samoukih to radi, naučio sam zašto je bolje dvodijelno odijelo u odnosu na jednodijelno, prvi sam put zaronio sa olovima i puškom .. Naučio sam zaista puno toga ali sam isto tako shvatio da sam dosta stvari radio potpuno krivo i ustvari kao i u svemu tek kad nešto saznaš, saznaš ustvari kako skoro ništa ne znaš : )))

Kada sam prošlo proljeće saznao da je par ljudi s grupe išlo na tečaj jako mi je bilo "žao" što nisam među njima i tada sam ustvari odlučio da moram iskoristiti slijedeću priliku.

I tako sam u proljeće ove godine saznao da je nekoliko dečkiju nakon tog tečaja završilo još par "tečajeva" i da su sada i sami organizatori tečaja :))). I ukratko odluka je donesena; "tečaj noćas (čitaj 2004) mora pasti". No ni tada nije bilo sasvim sigurno da će mi to i uspjeti. Prvi je tečaj organiziran u lipnju (i to u "tjednu velikih spajanja" )) a ja jednostavno nisam radi drugih obaveza mogao u tom terminu na Pag .I tako lipanj propada, a meni ostaje još jedna šansa 8.-10. 10. Odmah sam si rezervirao mjesto i unatoč kojekavim peripetijama koje su se ustvari pojavljivale samo sa jednom svrhom i razlogom a taj je da se meni onemogući odlazak na Pag. šalim se naravno : )))) ja ipak imam svoje **.

Evo kako je to ukratko izgledalo:

Kada je sve "fiksirano" (ponedjeljak navečer Joško nas je okupio u Medvedgradu i tamo smo po prvi put dobili sve potrebne informacije koje do tada ili nismo pitali ili nismo ni znali da trebamo pitati ), padaju i međusobni dogovori tko s kim u auto ( sve po paroli da ne idemo svaki sam sa svojim autom ). Naravno da sam na kraju i ja a i većina drugih došli svaki sam sa sobom (srećom je veliki parking, pa je bilo mjesta za sve aute))).

U srijedu sam pribavio potvrdu da sam sposoban za ronjenje u apnei ( nije dugo trajalo i još važnije nije boljelo)) .

Četvrtak 07.10.dan "nulti": uspijevam pobjeći sa posla točno u podne i to mi osigurava dolazak na trajekt u 15:00h, što mi je pak omogućilo da sam u 15 do 17 bio u vodi u vlastitom aranžmanu. A to mi je pak omogućilo da se aklimatiziram tj. isključim iz svakodnevnice :))))) Ulazak u vodu nakon 30tak dana apstinencije je zaista savršen osjećaj .

Petak 08.10 dan "prvi": nakon teoretskog dijela dolazimo do vježbi disanja gdje sam po prvi put postao svjestan da ja ustvari uopće ne mičem trbuh. nakon kratkih pojašnjavanja i konzultacija čujem instruktora kako mi govori da je sad ok , i stvarno po prvi put uspijevam potpuno odvojeno disati samo trbušnim djelom . Vježbe su bile prilično uspješne i koliko sam primijetio svi smo bili prilično dobro izventilirani i kao nagrada dolazi ono pravo: idemo po odijela i slijedi ulazak u vodu . OK, u vodi smo i prvo je na redu statika, podjela u parove i idemo dok je jedan u statici drugi mu mjeri vrijeme i ujedno ga provjerava i vodi brigu o njegovom stanju. Nakon statike vježbamo pravilan uron i nakon što smo to više-manje savladali vježbamo uron koji se nastavlja sa ronjenjem u daljinu. Nakon daljine odlazimo do štrikova koji se spuštaju u "plavo". Prvi su uroni pravo otkriće: idemo dolje i gore po štriku ali na ruke, e to je stvarno nešto sasvim novo, osjećaj je odličan. Nakon par ručnih urona idemo dolje "normalno" i do kraja dana više-manje smo svi došli do ciljane dubine. Za kraj nam ostaje pedaliranje do obale, večera i video.

Subota 09.10. dan drugi: dan počinje kao i jučer: teorija, vježbe disanja, statika i onda ponovno štrikovi i u plavo :-))) Dakle više-manje sve isto kao i jučer, samo što polako ipak idemo sve dublje i dublje i dublje :)))) U subotu smo ronili sa različitim perajama, tako da sam konačno skužio koliko bolje tjeraju karbonke od običnih ali skužih pritom još bitniju stvar, karbona ima različitih čvrstoća (ili možda tvrdoća ?) tako da nije važno nabaviti najtvrđe karbonke nego je važno nabaviti odgovarajuće tvrde karbonke. Nakon večere još malo videa.

Nedjelja 10.10. dan zadnji: evo je jugovina došla i do Staronovaljskog zaljeva , treneri traže alternativnu lokaciju za ronjenje radi nemirnog mora. A mi ćemo nakon teorije pristupiti pisanju pismenog ispita, tek nakon pismenog idemo na ronjenje. Danas je u planu osim urona na ruke i normalno još i "promjenjiva plovnost" tj. sa utegom dolje a onda bez utega sam od sebe gore.. Sjajno iskustvo, može se do -32, nekima je to i uspjelo, meni baš i ne, ja sam zaštekao nešto ranije. Sve u svemu i unatoč ne baš idealnim uvjetima i taj smo se dan lijepo naronili, a neki smo čak uspjeli isprobati kako to izgleda (plivati/roniti) s mono-perajom.

Sve u svemu: atmosfera na tečaju OK, treneri OK, klopa i smještaj OK . dakle toplo preporučam svima, naučiti se zaista može dosta, a najvažnije je ustvari da ti netko objasni odmah i s razlozima za i protiv zašto nešto da a zašto nešto ne. Većina teorije koja se ući može se naći i na Submanijinim stranicama, no problem nastaje kada pročitano treba primijeniti u praksi, čovjek se pita zašto sad ovo ovako kad sam ja to prije radio ovako i bilo mi je dobro.. ovako se sve može pojasniti iz prve ruke i ono najvažnije odmah vam je objašnjeno zašto nešto ne raditi, a kao extra plus dodatni bonus mogli smo probati razne peraje ..

A što nije valjalo? Pa nije valjalo to što ribolovna sekcija nije kako je bilo obećano priskrbila veće količine ribe :-))))

THE END ( aha malo sutra, dvije imam hoću i treću :))))

Mladen Durlen, **Freediver
22.11.2004