Tečaj ronjenja na dah - Pag

Prvi dojam je bio kako su svi bili opušteni dok sam ja bio prilično iscprljen zbog puta i iščekivanja što će se na samom tečaju događati kao i kako ću se prilagoditi svemu. Pored Ivice, tečaju su prisustvovali u svojstvu instruktora i poznati hrvatski freediveri Domagoj i Mario sto je imalo posebnu težinu za mene jer sam o njihovim rezultatima slušao i ranije i bilo je zadovoljstvo upoznati ih.

 

Za mene je sve počelo na submania-inom forumu gde sam ljubaznoscu gdina. Joska Metera dobio iscrpne informacije o samom tečaju, kako tamo doći i kome se javiti. Napominjem da je to meni bilo posebno bitno jer dolazim iz Beograda. Na put sam krenuo u petak, i to pravo sa pauze za ručak sa posla, ostaviviši iza sebe gradsku buku, stres i sve ostalo anti-freediversko. Nakon 7 sati puta i 622 pređena kilometra stigao sam u Staru Novalju i apartman obitelji Peranić gde je bila smjestena naša freediverska ekspedicija. Prvi dojam je bio kako su svi bili opušteni dok sam ja bio prilično iscprljen zbog puta i iščekivanja što će se na samom tečaju događati kao i kako ću se prilagoditi svemu. Pored Ivice, tečaju su prisustvovali u svojstvu instruktora i poznati hrvatski freediveri Domagoj i Mario sto je imalo posebnu težinu za mene jer sam o njihovim rezultatima slušao i ranije i bilo je zadovoljstvo upoznati ih. Iznendaio sam se koliko su svi instruktori bili opušteni i prilično pristupačni ljudi koju su rado izlazili u susret svim našim pitanjima. Za otprilike 9 sati predavanja koliko je bilo u ova dva dana, naučili smo puno toga o apnei kao i mjerama koje se primjenjuju da bi ronjenje na dah bilo sto sigurnije.

Vreme provedeno u vodi je bilo jako kvalitetno i dobro organizirano. Pošto je već listopad imali smo i ograničavajući faktor u dužini trajanja dana te je trebalo pokriti sve aspekte tečaja. Moram reci da su intruktori na najbolji mogući način raspodelili vježbe i obaveze tako da nismo imali nikakvih problema.

Za mene, sam tečaj je ispunio sva očekivanja. Ronio sam u sigurnim i kontroliranim uvjetima, svi zaroni su bili fenomenalni i osećao sam se odlično. Naučio sam jako puno o sigurnosnim procedurama u slučaju nesrece što je za mene i bio cilj ovog tečaja. Posjle tečaja svakog dana bi nas čekala fantastična gozba koja je samo pridonjela ukupnoj pozitivnoj ocjeni cijelog iskustva. Moram dodati i da je sam izbor lokacije odličan i na Pag bi se u svakom slučaju ponovo vratio. Evo štoviše, već sljedeći vikend idem jos dublje i jos više na F*** tečaju!

 Nakon bezbroj neuspješnih pokušaja uzrokovanih položajem žene u braku i nepredvidivošću poslovnih obveza, napokon sam otišao na tečaj. Mogu samo reći, isplatilo se u svakom smislu. Malo fizike, malo kemije, dosta ronjenja i puno, puno priče o sigurnosti ronioca glavna su obilježja tečaja.
 U globalu, mislim da smo zadovoljili a neki tečajci bili su zaista fantastični pa za neke u moru, sakrivene ispod odijela,  nisam znao jesu li instruktori ili tečajci.
 O instruktorima sve najbolje. Dva mlada lava i jedan "stari" iskusni vuk čije poslovice i izreke treba zapisivati kao narodno blago.
Mene glede, pošteno sam zaradio ćitabu i nadam se uskoro zaroniti po treći čvarak.
Ivan Biluš

 Evo poštovani Submanijaci, odvažio sam se napisat par riječi o tečaju. Za početak sve pohvale instruktorima, koji su tečaj odradili vrlo korektno, i temeljito, barem sa mog stanovišta. Budući da se moje iskustvo sa ronjenjem, svodilo na nekakav zaron od cca 3 do 4 m. Te statike cca 50 sec. "Znači totalni lajbek". Međutim već prvog dana nakon teorijskog a zatim i praktičnog dijela, (kojeg me iskreno lagano bila frka) vidio se ogroman napredak. Tu bih svakako spomenuo vježbe disanja, koje su mi puno pomogle. Nakon njih sam imao osjećaj da bih mogao levitirat, a ne samo ronit. Već drugog dana imao sam osjećaj da ronim već godinama, te, da mogu bez problema zaronit na nekih dvadesetak metara. Nažalost nisam uspio jer sam već lagano bio umoran (dobro i mala blokada u glavi). Na kraju moram reć da sam se  difinitivno navuko i pičim dalje.
Pozdrav
Željko Paić

Vladimir Prelovac
12.12.2006