1. Submania Apnea kup

U Zagrebu je 19.11.2005. održan 1. Submania Apnea kup - prvo natjecanje u ronjenju na dah po AIDA pravilima u Hrvatskoj.

Natjecalo se u tri discipline: Statika, Dinamika i Dinamika bez peraja.

Glavni organizator natjecanja je bio RK Submania, a suorganizatori su bili Zagrebački ronilački Savez, RK Geronimo i AIDA Hrvatska.

Budući da su natjecanje sudili tri međunarodna suca - svi iz Hrvatske, od toga dvojica članovi Submanie, rezultati su uvršteni u međunarodnu AIDA ljestvicu rezultata.

Sudjelovalo je 25 natjecatelja i 4 natjecateljice iz Hrvatske, Slovenije te Srbije i Crne Gore. Hrvatskih natjecatelja je bilo 17, od toga 10 onih kojima je to bilo prvo natjecanje. Stoga je to bila dobra prilika da na domaćem terenu steknu nužno potrebno natjecateljsko iskustvo a i pokušaju ostvariti vrijedne rezultate. Iako su prva tri mjesta u ukupnom poretku pripala Slovencima, može se reći da su postignuti rezultati naših novih natjecatelja obećavajući. Oboreno je i postavljeno ukupno četiri nacionalna AIDA rekorda:
  • Statika, žene - Vedrana Vidović: 5'09''
  • Dinamika, žene - Karla Fabrio : 115m
  • Dinamika, muškarci: Jakov Šrajer : 120m
  • Dinamika bez peraja, muškarci - Mario Žužić : 83m

Ukupni pobjednik je Slovenac Mitja Štampfer sa rezultatima: statika 5'26'', Dinamika 136m. Drugi je bio Sandi Bitenc (STA 5'34'', DYF 120m), a treći Jure Daič (STA 5'12'', DYF 115m). Četvrto mjesto, kao najbolji hrvatski natjecatelj, osvojio je Slaven Čubrić (STA 5'04'', DYF 111m), a peto Tomislav Sviličić (STA 5'14'', DYF 100m).
Odličnu izvedbu Vedrane Vidović u statici pokvario je zakašnjeli start radi kojega je dobila negativne bodove. Međutim, postignuto vrijeme je priznato kao nacionalni rekord.

TABLICA UKUPNOG PORETKA ŽENE

Ukupan poredak je dobiven zbrajanjem bodova iz obje discipline. Svaki preronjeni metar u disciplini Dinamika boduje se sa 0,5 bodova, a svaka sekunda držanja daha u disciplini Statika nosi 0,2 boda. Disciplina Dinamika bez peraja bodovala se isto kao i Dinamika, pa su natjecatelji koji su se odlučili za nju u ukupnom poretku ostvarili nešto slabiji plasman. Međutim, ipak je bilo natjecatelja u toj disciplini jer su bili motivirani mogućnošću postavljanja nacionalnog AIDA rekorda. Treba napomenuti da je moguće dobiti i negativne bodove za različite vrste pogrešaka poput kašnjenja u startu, okreta bez dodira zida bazena, povlačenja po dnu ili zidu bazena, nepostizanje najavljenog rezultata i sl. Neke pogreške, poput zaranjanja dišnog sustava u vodu nakon izrona ili neodrađenog tzv. Surface protokola povlače za sobom diskvalifikaciju. Surface protokol je skup radnji koje natjecatelj mora izvesti u određenom redoslijedu unutar 20 sekundi nakon izranjanja dišnog sustava. Svrha mu je pokazati da natjecatelj vlada sobom.
Vidljivo je bilo da su slovenski natjecatelji znatno iskusniji i pripremljeniji na relativno nova pravila. Svi redom su se zadnjih 7-8 metara dinamike polagano sa sredine trake približavali rubu bazena kako bi se odmah nakon izrona rukama povukli iznad ruba bazena ili barem pridržali. Na taj način je lakše održavati usta dalje od površine vode i izbjeći dikvalifikaciju. Neki naši natjecatelji su zamalo upropastili dobre izvedbe ne vodeći o ovome računa.

 

OSTALE TABLICE:
STATIKA (STA) POREDAK I VREMENA,
DINAMIKA (DYF) POREDAK I DALJINE,
DINAMIKA BEZ PERAJA (DNF) POREDAK I DALJINE

 

Natjecanje će zasigurno postati tradicionalno sa, nadamo se, sve boljim rezultatima naših natjecatelja. Iako je bilo određenih organizacijskih teškoća, treba pohvaliti veliki odaziv i trud klupskih članova ali i ostalih pomagača zahvaljujući kojima je natjecanje prošlo uspješno pogotovo sa sigurnosnog aspekta. Sada se može reći da, osim aktivnih međunarodnih sudaca koji su odlično odradili svoj i još dodatni dio posla na natjecanju, klub raspolaže lijepim brojem članova koji imaju iskustva u organizaciji natjecanja kao i u organizaciji dubinskih zarona. To znači da smo zreli za organizaciju prvog domaćeg natjecanja u vrlo atraktivnim ali i izrazito organizacijski i financijski zahtjevnim dubinskim disciplinama. Uz veću medijsku podršku ovom sportu koja bi privukla sponzore, natjecanje u dubinskim disciplinama nije neostvarivo.

 

 

Joško Meter
23.11.2005